Etiquetatge FSC

Les sigles FSC, en inglès Forest Stewardship Council, signifiquen Consell d’Administració Forestal.

L’objectiu d’aquesta organització és  “Promoure el maneig ambientalment apropiat, socialment benèfic i econòmicament viable dels boscs del món“. Això vol dir que vol sostenir la vida forestal en tot el món, i fer un ús apropiat de les matèries primeres d’aquesta.

Les persones o organismes interessats en el consum sostenible de fusta, paper o altres derivats forestals poden obtenir una certificació FSC dels  seus productes.

FSC

L’etiquetatge dels ous

La traçabilitat és la posibilitat de trobar i seguir el rastre, a través de totes les etapes de producció, transformació i distribució, d’un aliment o substància destinada a incorporar-se en aliments, o amb probabilitat de ser-ho. La traçabilitat aporta credibilitat i eficàcia al sistema de control de la innocuïtat dels aliments al llarg de la cadena alimentària i és obligatòria en el Model de Producció de la Unió Europea.

La primera xifra de l’etiqueta dels ous indica el codi de la forma de cria. Les lletres que la segueixen indiquen el país on s’ha produït.

Les dues següents xifres la província, les tres següents el municipi i finalment les últimes tres indiquen la granja de producció.

Per saber-ne més, aquí us deixo un enllaç.

 

Construcció d’un connector elèctric

Eines i materials:

 • Capsa de sabates
 • Imatges del tema que escollim
 • Cartells de les imatges
 • Cable
 • Pila de petaca
 • Cinta aïllant
 • Enquadernadors
 • LED
 • Canyeta
 • Cola
 • Iron-fix

DURMN1203kartox-caja-zapatos-cerrada_2b083652-black

 

Esquema:

Sin título

 

Procés de construcció:

 • Imprimir les fotografies i la llegenda d’aquestes.
 • Distribuir les imatges i els seus noms per la capsa. Una vegada fet, ho enganxem a la capsa. Ho folrem amb iron-fix.
 • Fer, amb la barrina, forats als costats de les imatges i dels seus noms.
 • Agafem dos enquadernadors i els passem pel forat del costat de les imatges. Un cop ho hem fet, hi enganxem, per la part de sota de la capsa, un cable amb les puntes pelades que uneixi l’enquadernador de la imatge amb el del seu nom.
 • Ho repetim amb totes les altres imatges i noms. Una vegada tenim tot enllaçat, és hora de fer-lo anar.
 • Farem, amb la barrina també, tres forats: 2 pels cables connectors i un pel LED.
 • Agafem la canyeta i en tallem un tros de 2,5 cm aprox. Per allà hi passem les dues potes del LED, que enganxarem a, la positiva, a un cable vermell, i la negativa, a un cable negre.
 • Passem la canyeta pel forat on volem que hi vagi el LED.
 • Connectem el cable de la pota negativa a la part negativa de la pila, i el cable positiu a un dels dos cables connectors, que passarem per un dels dos forats lliures que ens queden.
 • El cable connector que queda es connecta a la part positiva de la pila, i es passa per l’altre forat.
 • Enganxem fermament la pila contra alguna banda de la caixa.
 • Ja ho tenim.

20160406_135233 20160406_135253 20160413_132726 20160413_132741

Valoració personal:

Personalment, m’ho he passat molt bé, fent aquest treball. A mi m’agrada molt el tema de les connexions complexes, i més… Però construir el teu propi connector m’ha semblat una bona idea per començar.

Cap Odyssey, la granja a casa.

Valora el joc:
Jo crec que Cap Odyssey és un joc amb el qual t’ho pots passar bé, sobre tot quan has de comparar preus i de vendre al millor postor. Al segon nivell, et pots trobar una mica desorientat, però has de saber organitzar els recursos.

Que has de fer per produir aliments?
Primer de tot, has de treure la mala “herba” de sobre les parcel·les on cultivaràs i produiràs, i llavors tries quin recurs vols posar-hi. Has d’esperar a que aquest estiguin preparats per enviar a mercat.

Quines limitacions o dificultats t’imposa el joc perquè no puguis produir-los? Com ho pots solucionar?
La principal limitació són els diners, ja que els terrenys són força cars. També el temps de la carn i els vegetals és força llarg, fins que s’acaba de produir, i llavors, si necessites diners has de demanar un préstec al banc, que et va cobrant una petita part cada mes.
Es pot solucionar amb els préstecs al banc, però que hauràs de tornar i amb interessos. També es pot evitar estalviant molt, però llavors tens pocs mesos per a desenvolupar el camp.

Que pots fer per millorar la teva granja?
L’has de fer més gran, principalment, i omplir totes les parcel·les.
També hi ha “ajudes” que t’ajuden a incrementar un tant per cent d’algun producte o una parcel·la.

Creus que aquest joc s’assembla a la realitat? Per què?
Jo crec que s’hi assembla molt, ja que, quan ja pots comerciar amb la resta del món, també t’has de preocupar del teu mercat local, que és important. Jo crec que el temps de cultiu o de producció de carn o altres productes és realista, ja que a mesura que passen els mesos, doncs vas produint, però no és una cosa instantània.
Només ja una cosa que no entenc: si vens tots els productes a mercat, per a tu no te’n queden?

Penses que aquesta manera de produir pot contaminar el medi ambient? Per què?
Bé, depèn del tipus i la quantitat de productes produeixis. Si produeixes molta car, això vol dir que estàs produint gas metà de les vaques, però si en canvi, produeixes més productes vegetals que animals, llavors sí que és sostenible amb el medi ambient.

Penses que es podrien produir aliments d’una altra manera? Quines són les teves propostes?
Segons fonts que he consultat hi ha aquestes formes de produir-ne:
L’agricultura intensiva: és aquella en la qual els aliments es produeixen dins d’hivernacles, amb pesticides.
Ramaderia intensiva: aquella en la qual els animals estan tancats en espais petits i estressants, que mengen pinço.

Per a mí, la millor manera de produir aliments és la ecològica i de quilòmetre zero.

Joc d’energia

L’altre dia, a la classe de tecno, vàrem estar provant uns jocs que feien referència al consum d’energia i a la sostenibilitat.

A mi, el que em va agraar més fou un anomenat WWF PowerSwitch game. Consisteix En uns mapes en els quals hi ha una zona amb un clima característic de la Terra, com per exemple l’àrtic o el desert, i van apareixent fàbriques emisores de gasos contaminants, les quals tu has d’anar clicaNT a sobre seu per apagar.

Aquí us deixo el link a WWF PowerSwitch.